Siden 2012 hvor finanskrisen langsomt begyndte at stilne af, er det kun gået en vej for hus- og lejlighedsejere i Danmark. Priserne er i gennemsnit steget med 22 %, hvilket betyder, at et almindeligt parcelhus med en værdi på 1.000.000 kr. tilbage i 2012 i dag vil være 1.220.000 kr. værd.
På trods af de mange stigninger rundt omkring i landet, så er det faktisk ikke blevet svære for danskerne at få råd til hus. Faktisk har flere danskere i dag råd til hus, hvilket skyldes lønstigninger og rentefald.
”Mens der i 2012 var 26 kommuner, hvor smeden, mureren og sygeplejersken ikke havde tilstrækkeligt meget tilbage efter betaling af bolig og faste udgifter til at kunne købe et gennemsnitshus, er vi nu nede på 16 kommuner. Effekten af lønstigninger og rentefald er de fleste steder større end prisstigningerne på hus,” fortæller cheføkonom Signe Roed-Frederiksen fra Arbejdernes Landsbank ifølge Finans.dk.
Hendes påstand bakkes op af Michael Harboe Møller, der er økonom hos Boligøkonomisk Videncenter.
”De fleste steder i Danmark er boligpriserne ikke steget så meget de seneste år, at det udligner effekten af stigende realløn og rentefald. Det betyder, at flere danskere i dag har råd til at købe hus,” lyder det fra økonomen.
Priserne på ejerlejligheder er faldende – Husene fortsætter med at stige.
Mens priserne på huse og lejligheder generelt har været stigende siden 2012, så har vi faktisk noget et vendepunkt for ejerlejlighederne. Lige nu er udbuddet af ejerlejligheder på sit højeste siden 2012. Der er således 8250 ejerlejligheder til salg, hvilket automatisk betyder, at priserne vil komme til at falde.
Det store udbud finder vi især i København, hvor Østerbro og Amager står for en stor del af de ejerlejligheder, der er til salg. Det store udbud betyder, at det er købers marked, og det kan få ejerne af lejlighederne til at gå i intern konkurrence, hvor priserne bliver presset rigtig langt ned.
Derfor er det et rigtig godt tidspunkt, hvis man ønsker at erhverve sig en ejerlejlighed. På den modsatte side hos husejere kan de fortsat glæde sig over, at priserne bliver ved med at stige. Efterspørgslen er nemlig langt højere end udbuddet, og det er med til at presse priserne i vejret.
I København og Østjylland vil personer der investerede i huse sidste år, allerede kunne se kontant profit på gennemsnitteligt 543.000 – 825.000 kr. Det er kun i en enkelt landsdel, at man ikke har fået profit på at eje hus i løbet af det seneste år, og den landsdel af Vestjylland. Her vil man som husejer have tabt 7.000 kr. i værdi på sit hus siden 2017.
Er du interesseret i at blive købe af enten et hus eller en ejerlejlighed, så er der altså gode muligheder for at lave en fornuftig handel. Har du brug for en start til udbetalingen, så kan du tage et kig hos Moneybanker, hvor de hurtigt kan hjælpe dig med et lån.